Felfüggesztették Bukarest főpolgármesterét

Sorin Oprescu 25 ezer euró kenőpénzzel csípték el, előzetes letartóztatását sikertelenül fellebezte meg. Most posztjának is búcsút mondhat.

Sorin Oprescut korrupció gyanújával múlt hét kedden helyezte előzetes letarztatásba a bukaresti törvényszék, kedden pedig felfüggesztették tsiztségét.

Paul Nicolae Petrovan bukaresti prefektus – aki a kormány nevében gyakorol jogi felügyeletet a fővárosi önkormányzatok tevékenysége felett – azt követően írta alá rendeletet Oprescu felfüggesztéséről, hogy a táblabíróság hétfőn elutasította a főpolgármesternek az előzetes letartóztatás elleni fellebbezését.

A törvény értelmében a két bukaresti főpolgármester-helyettes egyike veszi át ideiglenesen Oprescu hatáskörét, de a Hotnews.ro hírportál úgy tudja, egyikük sem vállalkozott a feladatra. Az ügyben a bukaresti önkormányzat kedd délutáni rendkívüli ülésén várható döntés.

Jelölt bankjegyeket találtak nála

Oprescut szeptember 5-én vette őrizetbe a DNA, arra hivatkozva, hogy aznap 25 ezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől. Az ügyészek azt állítják, hogy a pénz átadása után megtalálták Oprescunál a megjelölt bankjegyek egy részét. A vádhatóság szerint a főpolgármesteri hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségük kétharmadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították.

A DNA a letartóztatási kéréshez csatolt indoklásban egy feljelentő vallomására hivatkozva azt állította: Oprescu rendszeresen saját házában vette át részesedését a kenőpénzből, a lehallgatástól tartva pedig csak telefonkészülékek nélkül engedte be vendégeit lakásába. A főpolgármester a bíróság előtt ártatlannak mondta magát, azt állította: a nála talált pénz nem megvesztegetését szolgálta, hanem kölcsön kért egy összeget munkatársától.

Pedig választói mellette álltak

Oprescu 2008-ban függetlenként került a román főváros élére, de 2012-ben volt pártja, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával újrázott.

Romániában a jövő évben önkormányzati választásokat tartanak. Az Avantgarde közvélemény-kutató intézete hétfőn ismertetett felmérése szerint a bukaresti PSD-szimpatizánsok 49 százaléka azt szerette volna, hogy a párt jövőre is Oprescu újraválasztását támogassa. A felmérés adatait még Oprescu őrizetbe vétele előtt vették fel.