Hollande: sürgősen létre kell hozni az uniós regisztrációs központokat

Franciaország 24 ezer menekült befogadását vállalta két éven belül.

Franciaország és Németország “nagy nyomást fog gyakorolni” hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál létrejöjjenek a regisztrációs központok (hot spot) azért, hogy “Európa tiszteletben tudja tartatni a határait” – mondta Francois Hollande francia államfő.

Ma minden megteszünk azért, hogy megszülessenek a (közös) következtetések, amelyeknek köszönhetően Európa tiszteletben tartja, és másokkal is tiszteletben tartatja a határait – fogalmazott a francia elnök néhány órával az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli találkozója előtt. “Konkrétan ez a regisztrációs központok létrehozását jelenti Görögországban, Olaszországban és Magyarországon, hogy elkerüljük azt, ami most zajlik. Ezt fogja Franciaország és Németország képviselni” – tette hozzá.

A francia elnök szerint “Németország Franciaországhoz hasonlóan azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk”.

Az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozására a menekültválság ügyében egy nappal azután kerül sor, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Franciaország, amely vállalta 24 ezer menekült befogadását két éven belül, vasárnap is a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását sürgette.

“Ha túl sok időt várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni” – hangsúlyozta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.