Ha azt hiszi, Európában tarthatatlan a menekülthelyzet, nézzen szét, mi van a világban

Libanonban például négy lakosra jut egy szír menekült, de Törökországban is 1,9 millió ember van.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet az ausztrálok tájékoztatására készített infografikákat arról, hogy milyen helyzetben vannak a leginkább a szíriai polgárháború miatt menekülni kényszerülő emberek. Az adatok azonban az európaiak számára is érdekesek lehetnek.

Míg Európába eddig kétszázezernél kevesebb menekült jött, Törökország egymaga 1,9 millió szíriait fogadott be. Ez a 75 millió lakosú ország tekintetében is magas szám, de Libanonra még nagyobb teher hárul: ott most minden ötödik ember szíriai menekült, összesen 1,2 millió főről van szó. A szíriai menekültek 95 százalékát öt ország fogadja be. Míg Libanonban négy emberre, Jordániában tíz emberre, Törökországban pedig ötven emberre jut egy szíriai menekült, Németországban mindössze 0,12% a menekültek aránya a teljes lakossághoz mérten.

Szíria lakosságának több mint fele kényszerült elhagyni otthonát. A szomszédos országokba menekült emberek nyomorognak, Libanonban például fejenként 125 forint jut a napi élelmezésükre. Az összes szíriai menekült 2,6 százalékának adott eddig valamelyik ország letelepedési jogot. Annak az összegnek, melyet az ENSZ szükségesnek tartana a menekültek emberséges ellátására, mindössze 40 százaléka áll rendelkezésre.