A szíriai kormány csontig benyalt Észak-Koreának

Amíg az országban polgárháború dúl, az Aszad-rezsim új parkot létesített Kim Ir Szen tiszteletére.

Miközben Szíria nagy részén polgárháború dúl, a főváros egyik tehetős negyedében hétfőn egy új parkot adtak át, melyet a Bassár el-Aszad vezette kormány az észak-koreai államalapító, Kim Ir Szen tiszteletére létesített.

Az ünnepélyes megnyitón Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes „történelmi uralkodónak és vezetőnek” nevezte a brutális diktátort. Elmondta: „mindenki, aki Kimet bírálja, gyerekes és buta”, egyben dicsérte a kelet-ázsiai diktatúrát, amiért Szíria oldalára állt „a terrorizmus elleni harcban”. A szír kormány valójában minden ellenfelét terroristának bélyegzi, összemosva ezzel az Iszlám Államot akár békés aktivistákkal is.

Észak-Korea damaszkuszi nagykövete a rendezvényen azt mondta: a szíriai konfliktus azoknak az amerikai cselszövéseknek és terveknek az eredménye, melyek a „legitim és független kormány” megdöntését célozzák.

Az ünnepélyes megnyitóval egy időben összecsapások voltak Damaszkusz déli részén a mérsékelt felkelők és az Iszlám Állam fegyveresei között. A szíriai konfliktus egyébként békés tüntetésekkel kezdődött még 2011 tavaszán, majd nem sokkal később polgárháborúba torkollt, amely azóta már 240 ezer halálos áldozatot követelt és hatalmas menekültáradatot váltott ki.