Török katonákat robbantottak fel

Aknára futott egy török katonai konvoj egyik járműve hétfőn az ország délkeleti részén, a támadásban két katona meghalt, további három pedig megsebesült - közölték török biztonsági források.
Kapcsolódó cikkek

Ez volt a sokadik ilyen támadás azóta, hogy július végén kiújultak a harcok a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei és a török biztonsági erők között. A robbanás Semdinli város közelében történt az Irakkal határos Hakkari tartományban, a többségében kurdok lakta délkeleti országrészben.

Hétfőre virradó éjjel a szíriai határnál lévő Nusaybinban egy rendőrt lőttek le a helyi hatóságok szerint “a PKK terroristái”. A rendőr a kórházba szállítás után életét vesztette.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után, a július 20-i suruci merénylet óta újultak ki az összecsapások. Az Iszlám Állam szervezetének számlájára írt terrorakció kapcsán a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők tagjai ellen. A török légierő válaszul július 24. óta több mint négyszáz légicsapást mért a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira. A biztonsági erőknek legalább ötven tagja vesztette életét a harcokban, a török hadsereg pedig állítása szerint több mint nyolcszáz kurd lázadóval végzett a művelet kezdete óta.

Megfigyelők szerint a kurdellenes hadműveletek elindítása azzal a belpolitikai válsággal is összefügghet, amely azután alakult ki, hogy az iszlamista alapokon álló kormányzó Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) júniusban elvesztette abszolút parlamenti többségét, és az ellenzéki pártok elutasították, hogy koalícióra lépjenek vele.

A kurd autonómia megteremtéséért harcoló PKK – amelyet Törökország mellett az Egyesült államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tart számon – Ankara vádjai szerint több mint 40 ezer embert ölt meg amióta 1984-ben fegyveres harcba kezdett.