Líbia arabok segítségét kéri az Iszlám Állam ellen

Líbia nemzetközileg elismert kormánya felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet helyi csoportjának állásaira.

A Tobrukban székelő líbiai vezetést – vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint – elsősorban az aggasztja, hogy a dzsihadisták egyre inkább megszilárdítják hatalmukat a Földközi-tenger partján fekvő Szirt térségében. A kormány annak hatására folyamodott az arab országok segítségéért, hogy az IÁ-val szövetséges csoport és helyi fegyveresek között véres összecsapások törtek ki a héten Szirtben, a néhai elnök, Moammer Kadhafi szülővárosában.

A harcok előzménye, hogy a dzsihadisták megöltek egy magas rangú hittudóst. A líbiai kormány szerint az IÁ népirtást folytat a fővárostól, Tripolitól 500 kilométerrel keletre található Szirtben: mindenféle fegyverrel ártatlan civilek tucatjaival végez, helyiek beszámolója szerint a héten már 70-en vesztették életüket. A kormány közleményében egyúttal azt is kérte, hogy a nemzetközi közösség vessen véget az észak-afrikai országot 2011 óta sújtó fegyverembargónak, amely akadályozza Líbia IÁ elleni küzdelmét.

Líbia párizsi nagykövete az AFP francia hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Szirtben „valódi vérontás folyik”, és ezért kérik a nemzetközi közösség beavatkozását. Az Arab Liga vasárnap közölte, hogy kedden rendkívüli ülést tart a líbiai helyzetről. A nemzetközi közösséget aktívabb líbiai szerepvállalásra ösztönző Egyiptom már számos légicsapást végrehajtott a szomszédos országban az IÁ ellen, jó néhány támadást azt követően intézett, hogy a dzsihadista csoport végzett 21 egyiptomi tússzal.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ a hét elején tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca. A belpolitikai káosz nyomán más fegyveres csoportok mellett az Iszlám Állam is meg tudta vetni a lábát az országban.