Hatvankét év után tisztáznák anyjukat a kémvád alól

Egy amerikai házaspárt azért végeztek ki 1953-ban, mert állítólag atomtitkokat szolgáltattak a Szovjetuniónak. Fiaik évek óta keresik az igazságot.

Atomtitkokat szolgáltattak ki a Szovjetuniónak – emiatt végezték ki a Rosenberg-házaspárt 1953-ban az Egyesült Államokban. Julius és Ethel Rosenberg fiai most azt állították: egy újonnan előkerült bizonyíték tisztázza anyjukat a kémvád alól és egyértelművé teszi, hogy azért ölték meg, mert nem volt hajlandó férje ellen vallani. Michael és Robert Meeropol azt is kérte Barack Obama elnöktől, hogy ismerje el az igazságszolgáltatás hibáját és rehabilitáltassa Ethel Rosenberget.

A fiúk elismerték, hogy apjuk, Julius az összeesküvés részese volt, de konkrét nukleáris kémkedésben egyik szülőjük sem vett részt, ezért nem érdemeltek volna halálbüntetést. „A kormány túszul ejtette anyánkat azért, hogy apánkat beszélni kényszerítse, amikor ez nem sikerült, hamis vallomásokat csikart ki” – közölték.

Az anya elleni bizonyíték a testvére, David Greenglass és sógornője, Ruth vallomásán alapult. Azt állították, hogy Ethel Rosenberg jelen volt 1945-ben egy találkozón, melyen David Greenglass az atombomba keresztmetszetét ábrázoló vázlatot adott át Julius Rosenbergnek, Ethel pedig legépelte a megbeszélés tartalmát, amelyet továbbítottak a szovjet titkosszolgálatnak.

A fiúk szerint David és Ruth kitalálta a találkozót, hogy a szüleikre hárítsa a vázlat kiszivárogtatása miatti vádat. A szovjet és amerikai akták gondos tanulmányozása után arra jutottak, hogy Ruth Greenglass a Rosenberg-házaspár bevonása nélkül döntött arról, hogy megosztja egy KGB-ügynökkel az anyagokat, melyek hat nappal később meg is érkeztek Moszkvába.

1950-ben David és Ruth Greenglass még nem is tett említést vádesküdtszéki vallomásaiban az állítólagos 1945-ös megbeszélésről, David pedig évtizedekkel később elismerte, hogy hazudott nővéréről annak érdekében, hogy feleségét mentse. Arra is rámutattak, hogy Ruth Greenglass és Julius Rosenberg kapott a KGB-nél fedőnevet, vagyis kémként kezelték őket, de Ethel Rosenberg nem.

Sőt, 2001-ben, röviddel halála előtt William P. Rogers, aki Rosenbergék kivégzése idején igazságügyminiszter volt, azt nyilatkozta, hogy a kormányzat célja nem Rosenbergék megölése, hanem szóra bírásuk volt, de Ethel Rosenberg „megkérdőjelezte a blöfföt”.