Chilei vihar: öten meghaltak

Mintegy százezer ember áramellátása szakadt meg, és ezrek nem jutnak ivóvízhez.

Öt ember halt meg a heves viharok okozta áradásokban Chile északi és középső részén – jelentette vasárnap az ország katasztrófavédelmi hatósága.

Két ember a Santiagótól mintegy 120 kilométerre nyugatra lévő Valparaíso térségében vesztette életét, ahol a beszámolók szerint több mint 10 méter magas hullámok ostromolták a tengerpartot, hárman pedig a fővárostól 1350 kilométerre északra található Antofagasta térségében haltak meg.

“Sajnos, meg kell erősítenünk, hogy meghalt három ember – két felnőtt és egy gyermek” – mondta el santiagói sajtótájékoztatóján Mahmud Aleuy, a belügyi tárca államtitkár-helyettese.

A heves esőzések szombaton sújtottak le Chile középső részére, majd vasárnap észak felé haladva Antofagasta térségében pusztítottak, sár- és kőlavinákat okozva. A chilei média jelentése szerint a kormány rendkívüli állapotot rendelt el az ország északi részében az áradások miatt.

A katasztrófavédelmi hatóság szerint a viharok 1100 embernek okoztak súlyos károkat, négyen megsérültek, és több mint nyolcszáz embert evakuálni kellett lakóhelyéről. Mintegy százezer ember áramellátása szakadt meg, és ezrek nem jutnak ivóvízhez.