Amerika megállás nélkül bombázza az Iszlám Államot

Az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció szombaton tizenkilenc légitámadást hajtott végre Szíriában és Irakban az IÁ állásai ellen, miközben heves harcok folytak a dzsihadisták által két nappal korábban elfoglalt el-Karjatein városnál.

Az amerikai egyesített parancsnokság washingtoni bejelentése szerint a legnagyobb erejű csapásokat al-Haszaka városnál mérték, ahol elpusztították az IÁ kilenc hadállását, eltaláltak három bunkert és egy fegyverraktárt. Több célpont ellen támadtak Aleppó, Rakka és Deir ez-Zór közelében. Iraki területen is csapást mértek a koalíció gépei, kilenc helyszínen megsemmisítették az iszlám szélsőségesek taktikai egységeit, járműveit, harci felszereléseit.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szombati beszámolója szerint ezen a napon heves harcok folytak a dzsihadisták által két nappal korábban elfoglalt el-Karjatein városnál az IÁ fegyveresei és a szíriai hadsereg erői között. Keresztény családok százai menekülnek a környékről – jelentette a londoni központú emigráns csoport.

El-Karjatein jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe. A dzsihadisták május 21-én vonták felügyeletük alá Tadmurt, rátéve így a kezüket az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított műemlékekre is.