Németországban rekordszámú határsértőt tartóztattak fel egy vonaton

Németországban a szövetségi rendőrség rekordszámú határsértőt tartóztatott fel egy vonaton: a német-osztrák határnál fekvő Rosenheimben végzett ellenőrzés során az olaszországi Veronából érkezett EuroCity járaton 147 embert regisztráltak, akik nem rendelkeztek a beutazáshoz és a németországi tartózkodáshoz szükséges dokumentumokkal.

A 147 határsértő a szövetségi rendőrség történetének “legnagyobb fogása” – idézték hírportálok a határőrizetért is felelős rendvédelmi szervezet közleményét.

A csoport többsége – 119 ember – eritreai. Mellettük etiópiai, nigériai, szudáni, kameruni, gambiai, pakisztáni, bangladesi és szíriai állampolgárságú határsértők voltak a vonaton. A csoportot a rosenheimi felügyelőségre szállították, ahol feljegyezték adataikat és ellátták őket, majd a menedékkérőket befogadó müncheni állomásra irányították őket.

A szövetségi rendőrség rosenheimi felügyelősége szerint az eset jól mutatja, hogy az illegális határátlépés tömegessé vált a német-osztrák határon. Csak júliusban 6400 határsértőt regisztráltak Rosenheimnél, ez meghaladja a 2012-ben és 2013-ban összesen feljegyzett esetek számát. Az idei első fél évben nagyjából 11 ezer illegális határsértőt tartóztattak fel, ami több mint háromszoros növekedés az egy évvel korábbihoz képest.