Érdekes tűzszünet: két ukrán katona halt meg egy nap alatt

Az ukrán hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a szeparatista területeken kívül "megnövekedett a felforgató és terrorista tevékenységek jelentette fenyegetés".

Két ukrán katona meghalt, tíz másik megsebesült az elmúlt 24 órában katonai összecsapásokban – közölte Andrij Liszenko, a kijevi elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

Liszenko szerint a szeparatisták ismét nehézfegyverzethez jutottak, és “szabotőr csoportokat” küldenek a Kijev ellenőrzése alatt álló területekre.

Petro Porosenko ukrán államfő a kijevi belügyminisztérium vezetőivel tartott megbeszélése alkalmával ugyancsak arról beszélt, hogy a konfliktusövezeten kívüli területeken “erőteljesen megnőtt a terrorista fenyegetés és a felforgató tevékenységek szintje”. Porosenko ezzel kapcsolatban nem tért ki részletekre. Egyúttal azonban arra figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai helyzetből hasznot húznak a bűnözők, így például a szakadár területekről fegyvercsempészet indult meg Ukrajna más részeibe, s a kelet-ukrajnai megerősített rendőrségi jelenlét miatt Ukrajna más részeiben csökkent a rendőrök létszáma, ami a súlyos és az erőszakos bűncselekmények fokozódásának veszélyét hordozza magában Porosenko szerint.
Eddig több mint 6500-an haltak meg az ukrán hadsereg és a szeparatista fegyveresek közötti, 2014 áprilisa óta tartó harcokban.

Február 15-én újabb tűzszünet lépett életbe a konfliktusban szemben álló felek között, ennek ellenére szinte mindennaposak a halálos áldozatokkal járó összetűzések.