Grazi ámokfutás: nem volt politikai vagy vallási oka

Felesége szerint agresszív, erőszakos ember volt az ámokfutó, de kiderült róla, hogy nem különösebben vallásos.

Sem vallási, sem politikai ok nem állt a két héttel ezelőtti grazi ámokfutás hátterében – közölte az elkövető védőügyvédje. Június 20-án egy 26 éves boszniai származású férfi terepjárójával a járókelők közé hajtott, hárman meghaltak, harmincan megsebesültek.

Az eset után kizárták, hogy a férfi tettének vallási okai lehetnek, de tanúvallomások alapján a nyomozásban vizsgálták ezt is, mint lehetséges indítékot. Arra jutottak azonban, hogy a férfi, bár közel állt az iszlámhoz, de nem volt különösebben vallásos. Az ámokfutó most különösen védett cellában van, mert attól tartanak, hogy kárt tesz magában. A következő napokban pszichiáter vizsgálja meg az elmeállapotát.

A hét elején a férfi felesége is megszólalt: az osztrák közszolgálati tévének arról beszélt, hogy férje még terhesen is bántalmazta, elvette az útlevelét, lelki és fizikai erőszakot is alkalmazott. A nő azt mondta: a férfi szülei is megfenyegették, ezért a hatóságok a szülőket is kihallgatták. Ők viszont tagadták a vádakat.

Vasárnap Grazban istentiszteletet és gyászmenetet tartottak a halálos áldozatok emlékére, a város főterén 12 ezren gyűltek össze.