Felavatták Gavrilo Princip szobrát

Szerbiában hősként tekintenek az első világháborút kirobbantó merénylőre.

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek, az első világháború kiváltójaként számon tartott szarajevói merénylet elkövetőjének vasárnap Belgrádban. A két méter magas emlékművet Tomislav Nikolic szerb elnök és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke avatta fel a merénylet 101. évfordulója alkalmából.

Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, az európai népek többsége viszont terroristának és merénylőnek tartja.

Nikolic azt mondta: Gavrilo Princip hős volt, a szabadság eszméjének jelképe, zsarnokölő, aki a rabság alóli felszabadítás eszméjét hirdette. Szerinte nem véletlen, hogy sokáig nem volt szobra Belgrádban – erről azoknak kellett döntenie, akik az ő szabadság-, függetlenség- és egységeszméje szerint élnek.

A szobor pontos mása annak az emlékműnek, amelyet tavaly az első világháború kirobbanásának századik évfordulóján emeltek Szarajevóban.