A kormány felhúzta Ausztriát: visszakerülhet a vasfüggöny

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az EU-szkeptikus Stronach Csapata (Team Stronach) az osztrák-magyar határellenőrzés újbóli bevezetését követelte.

Az osztrák kormánykoalícióban részt vevő szociáldemokraták felháborodásuknak adtak hangot, míg az ellenzéki, szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az EU-szkeptikus Stronach Csapata (Team Stronach) az osztrák-magyar határellenőrzés újbóli bevezetését követelte szerdán arra reagálva, hogy Magyarország felfüggeszti a migránsok visszafogadását más uniós országokból.

Norbert Darabos, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ügyvivője szerint a magyar lépés elfogadhatatlan megszegése az uniós jognak. Darabos szerint Reinhold Mitterlehnernek, a – kisebbik kormánypárt – Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének és Sebastian Kurz néppárti külügyminiszternek kezdeményeznie kellene a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Az FPÖ burgenlandi vezetője, Johann Tschürtz úgy vélekedett, Ausztriának nem szabad továbbra is az “utópikus európai szolidaritásra” várnia, az ország problémáit magának kellene megoldania.

Címkék: ausztriahatárzár