Két meleg férfit letartóztattak Marokkóban, mert „túl közel álltak egymáshoz”

Két meleg marokkói férfit négy hónap börtönre ítéltek, amiért túl közel álltak egymáshoz egy rabati történelmi emlékhely előtt.

A 38 éves Lahcent és 25 éves Mohsinet pénteken ítélték el, miután bűnösnek találták őket homoszexualitás és szemérmetlenség vádjában. Aktivisták szerint durván igazságtalan volt a bírósági tárgyalás. Marokkó melegellenes törvényei alapján 500 Dirham (14000 Ft) pénzbírságot is kiszabtak rájuk – írja a Guardian.

Azért zárták júniusban börtönbe a párt, mert egymás kezét fogták egy fénykép erejéig a Hassan torony előtt, amely Rabat híres minaretje és kedvelt turistalátványosság. A két férfi várost nézett és közben fényképeket készítettek. A marrákesi Mohsine először volt a fővárosban, és a rabati Lahcen vezette őt körbe a városban.

„A két férfi egy ok miatt tölti az elkövetkező hónapokat rács mögött: mert melegek” –nyilatkozta az Aswat Collective, az egyik legnagyobb marokkói LMBT aktivista csoport, aki kampányol a szabadlábra helyezésükért. „Fel vagyunk háborodva ezen az igazságtalanságon”- tették hozzá.

Fotó: Thinkstock

Elégetni a melegeket

Marokkóban a napokban fokozott érzékenységgel fogadják az LMBT közösséget pártoló tevékenységeket. A Maroc Hebdo újság múlt heti számában a címlapon az állt: „A melegeket el kéne égessük?”A meleg jogok kérdése megosztja a marokkói társadalmat, amely még ma is többnyire mélyen konzervatív nézeteket vall.

Mohsine és Lahcen ügyét összefüggésbe hozták egy másik, szintén a Hassan toronynál egy nappal letartóztatásuk előtt történt üggyel. Két félmeztelen francia aktivistát (a feminista Femen csoport tagjait) letartóztattak és rögtön deportáltak, miután megcsókolták egymást a torony előtt.

A hatóságok úgy vélik, hogy Mohsine és Lahcen lemásolták a francia aktivistákat, bár a két férfi azóta is tagadja ezt. A Femen tiltakozó tüntetése felháborodást váltott ki a konzervatív marokkóiakból, akik a Rabati francia követség előtt vonultak fel emiatt. „Ez itt Rabat, nem Párizs” –kiáltozták.

Veszélyben a pár

Az Aswat szerint a két férfit fizikailag és mentálisan is bántalmazták a börtönben. Több újságírónak is megtagadták a bírósági tárgyaláson való részvételt. Az Aswat a marokkói belügyminisztériumot is elítéli, amiért nyilvánosságra hozták a két férfi személyazonosságát, ami a családjaik háza előtti tüntetésekhez vezetett. Lahcen édesanyja fél, hogy fia élete veszélyben van Marokkóban személyazonosságának felfedése miatt, mondta az Aswat.

„Lahcen és Mohsine négy hónapos börtönbüntetése tragikus emlékeztetője annak, hogy a kirekesztő törvények komoly következményekkel járnak” mondta Andre Banks, az All Out nemzetközi egyenlőségi mozgalom ügyvezető igazgatója, a büntető törvénykönyv 489-es paragrafusára utalva. A 489-es paragrafus alapján hat hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetés szabható ki homoszexualitásért.

„Addig fogunk dolgozni marokkói partnereinkkel, amíg a két férfit szabadlábra nem helyezik – és amíg a melegség nem számít majd bűnnek. Egyik országnak sem szabadna állampolgárait börtönbe zárnia azért, hogy kit szeretnek”- mondta Banks. Több mint 75.000-en írták már alá az All Out petícióját, amely Mohsine és Lahcen szabadon engedését kéri. A petíciót (https://go.allout.org/en/a/lahcen-mohsine/) itt lehet aláríni.

Fotó: Europress/Gonzalo Arroyo Moreno

Vissza a középkorba

Peter Tatchell, egy emberi jogi aktivista szerint a két férfi letartóztatása az utóbbi időkben tapasztalt LMBT-aktivisták elleni szigorú fellépéseknek a része, és valószínűleg rontani fog az ország nemzetközi hírnevén.

„Egyre inkább támadják a meleg és biszexuális férfiakat Marokkóban. Morális pánikkeltés folyik a melegek ellen, a média által is megsegítve. Ez csak egy az utóbbi hónapok számos letartóztatása közül. Ebben az esetben, mint néhány másikban is, semmi bizonyíték nincs azonos neműek közti viszonyra. Lahcent és Mohsinet a szeretet kimutatása miatt tartóztatták le, amely technikailag nem bűn Marokkóban “- mondta.

Hozzátette: „A férfi homoszexualitás széleskörűen elterjedt Marokkóban. Egészen mostanáig tényleges tolerancia volt az azonos neműek közti kapcsolatokkal szemben, amíg azok nem nyilvánosan történtek. A növekvő elnyomás egybevág azzal, hogy egyre több meleg Marokkói vállalja fel identitását, és kezdenek megjelenni a meleg kiadványok és chatszobák.”

Címkék: marokkómelegjogok