Örülnek az oroszok, hogy az amerikaiak nem képezik ki az ukrán nácikat

Egy jó öblöset nácizott az orosz külügy. Örvendenek, hogy az amerikai deszantosok nem képzik ki a rettegett Azov zászlóaljat.

Az orosz külügyminisztérium üdvözöli az amerikai Kongresszus döntését arról, hogy az Egyesült Államok hadserege nem nyújthat kiképzést az Azov nevű ukrán önkéntes zászlóalj tagjainak – közölte Alekszandr Lukasevics, a minisztérium szóvivője pénteken. Lukasevics szerint a Kongresszusnak egy évbe tellett, hogy rájöjjön, az Azov zászlóalj nem más, mint “egy rakás náci”, tagjai SS-jelképeket hordanak, és “megtorló erőként viselkednek”.

A diplomata szerint a következő logikus lépés az lenne, ha a Kongresszus belátná, hogy a tavalyi kijevi “államcsíny” “ugyanezeknek a fiatal náciknak a műve volt”. “Nyilvánvaló, hogy az ukrán nemzeti gárda más alakulatai sem különbek az Azovnál” – idézte Lukasevicset a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. Szerinte ezek a fegyveres csoportok nőket és gyerekeket gyilkolnak, és a kérdés már csak az, hogy Washington ezt mikor veszi észre.

A Kongresszus csütörtökön fogadta el azt a módosítást, aminek alapján az Egyesült Államok Ukrajnába küldött deszantosai nem részesíthetik kiképzésben az Azov tagjait. John Conyers Jr. kongresszusi tag – a módosító javaslat egyik beterjesztője – üdvözölte az egyhangúlag megszavazott döntést, és örömét fejezte ki, hogy az amerikai hadsereg nem nyújt támogatást a szerinte “visszataszító neonáci Azov zászlóaljnak”.

 

Hírforrások a Kijev-párti önkéntes zászlóaljat “nyíltan fasisztának” írták le. A Reuters hírügynökség szerint az Azov az Ukrán Hazafi nevű félkatonai szervezetből jött létre, amely a fehér hatalom, a faji tisztaság, a tekintélyelvű kormány és a központosított nemzetgazdaság fontosságát hangoztatta.

Hazaküldik a tartalékosokat, de mozgósítanak is

Hazaküldik az ukrán fegyveres erőktől a mozgósított tartalékosok egy részét július és szeptember között – erről írt alá pénteken rendeletet Petro Porosenko ukrán államfő. Azokat küldik haza, akiket a tavaly július 20-án kezdődött mozgósítási hullám során hívta be szolgálatra. Az állam gondoskodik hazajutásukról, illetve az útra élelmiszert biztosít számukra.

Közben, január 20-án újabb részleges mozgósítás kezdődött Ukrajnában az egy év szolgálat után hazaküldendő tartalékosok pótlására. Az idei mozgósítást három hullámban hajtották végre, és érintette Ukrajna valamennyi megyéjét, valamint a fővárost is. Az utolsó hullám június elején kezdődött, és várhatóan még a hónap végéig lezárul. Az előírás szerint kétszeres fizetést kapnak azok a tartalékosok, akiket a kelet-ukrajnai harcok övezetébe vezényelnek.

Közben Porosenko elnök pénteken a regionális fejlesztési tanács ülésén azt mondta, Oroszország továbbra sem a nyílt támadást választja, hanem belülről próbálja majd destabilizálni Ukrajnát azzal, hogy elhinti: van politikai bázisa a különböző “népköztársaságok” megalakításának. Ezért a megyék és a központi vezetés közötti összehangolt együttműködés az egyetlen módja, hogy az “agresszor reményeit szertefoszlassák”.