Elrabolták Tunézia líbiai konzulátusának tíz alkalmazottját

Megostromolta egy fegyveres csoport Tunézia líbiai konzulátusát és elrabolta a kirendeltség tíz alkalmazottját - adta hírül pénteken a tunéziai külügyminisztérium.

“Az incidens durva támadás Tunézia nemzeti szuverenitása ellen, a nemzetközi jog és a diplomáciai normák kirívó megsértése” – áll a minisztérium közleményében.

Líbiai tisztségviselők egyelőre nem nyilatkoztak a támadásról, amelyet még semmilyen szervezet nem vállalt magára. A tunéziai hatóságok ugyanakkor azt mondták, hogy líbiai “döntéshozókkal” együttműködve éberen figyelik a helyzetet, hogy az elrabolt túszok biztonságban visszanyerhessék szabadságukat.

A tunéziai külügyminisztérium egyúttal ismét arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne utazzon a szomszédos Líbiába, az ott élő és dolgozó tunéziaiakat pedig mielőbbi hazatérésre sürgette, mert bizonytalan a biztonságuk.

Líbiában a hivatalos adatok szerint mintegy 60 ezer tunéziai él. Feltehetően ez is oka annak, hogy Tunézia azon kevés országok egyike, amely még mindig fenntart diplomáciai képviseletet Tripoliban, Líbia fővárosában. A várost ugyanakkor egy önhatalmúlag megalakított kormány uralja, amelyet nem ismer el a nemzetközi közösség. A hivatalos kormány az ország keleti felére, Tobrukba szorult vissza.

Líbiában már négy éve, Moamer Kadhafi diktatúrájának megdöntése óta teljes a zűrzavar, számtalan milícia csatározik egymással, de lassan kirajzolódik két fő fegyveres ellentábor: az egyik oldalon a világi kormányzatot támogató hadsereg áll, a másikon iszlamista fegyveres csoportok. Utóbbiak kezén van Tripoli is. A csoportok között jelen van egy ideje az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, amely az állandó káoszt kihasználva eredményesen terjeszkedik az utóbbi hónapokban, egyebek közt nemrégiben teljesen elfoglalta Szirt városát.