Prostikra verték el a pénzt az ENSZ békefenntartói

Mindennel fizettek a helybeli, védelemre szoruló nőknek a szexért: mobillal, ékszerrel, ruhákkal. Megremeghet a kéksisakosok hírneve.

Durván visszaélnek helyzetükkel az ENSZ-békefenntartók. A kéksisakosok az ENSZ belső vizsgálatokat végző szerve, az OIOS szerint pénzzel, ruhákkal, ékszerekkel, parfümökkel, mobilokkal és más cuccokkal fizettek szexért helyi nőknek – írja az Economic Times. A Reuters által megszerzett jelentés szerint Libériában és Haitin fordultak elő ilyen esetek, amikor a katonák visszatértek a szegény és éhező emberek helyzetével.

Az ENSZ jelenleg 125 ezer katonát, rendőrt és civilt állomásoztat a világon 16 misszió keretein belül. A jelentés szerint napi rutinnak számít a lakosság és a kéksisakosok közti szexuális kapcsolat, ezt többek között alátámasztja a kiosztott óvszerek száma és az orvosi vizsgálatok tapasztalatai is. Pedig 2003-ban már betiltotta az ENSZ a békefenntartók és helyiek közti intim viszonyokat, mert azok aláássák a missziók tekintélyét.

 

A vizsgálat 480 gyanús esetet említ a 2008-13 közti időszakban, ráadásul ezek harmadában gyerek az áldozat. A legtöbb gyanús történet Kongóból, Libériából, Dél-Szudánból és Haitiről jött. Tavaly 51 esetet regisztráltak. A vizsgálat szerint a csapatokat küldő államoknak kéne kivizsgálni az ilyen történeteket. Mindaddig viszont nehéz lesz ez, amíg ezeket az eseteket mindenki elfedni igyekszik az érintettek, és csak nagyon kevés derül ki.