Cameron támadásba lendül

A brit miniszterelnök már Rigában, az Európai Unió pénteki keleti partnerségi csúcstalálkozóján megkezdi a megbeszéléseket a London által igényelt uniós reformról és a brit-uniós viszonyrendszert újratárgyalásáról.

Cameron néhány nappal meglepően meggyőző választási diadala után érkezik pénteken reggel a lett fővárosba, ahol az uniós tagországok tanácskoznak keleti partnerségi programban részt vevő országokkal – Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háború sújtotta Ukrajnával – a kapcsolatok erősítéséről.

„Ma komolyan el fogom kezdeni a megbeszéléseket a vezető (uniós) társaimmal az EU reformjáról és az Egyesült Királysághoz fűződő kapcsolatok újratárgyalásáról” – közölte a Downing Street, közvetlenül Cameron rigai érkezése előtt.

A közlemény szerint a brit miniszterelnök nem számít könnyű tárgyalásokra, de hisz abban, hogy jó légkörben és kitartó munkával található olyan megoldás, amely orvosolni fogja a britek aggodalmait, és egészében az EU javát fogja szolgálni. A The Times című brit napilap ugyancsak pénteken azt írta, hogy Cameron villámkörutat tervez a jövő héten több uniós tagállamban, hogy támogatást szerezzen a London által igényelt uniós reformokhoz, és útja során ellátogathat Magyarországra is, írja az MTI.

A brit kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét, és a tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit kormány ragaszkodni akar ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg gazdaságaik nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról a referendumon, hogy az EU-n belül vagy kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit lap egy bizalmas kormányzati leiratra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy Cameron „különleges státust” akar kivívni Nagy-Britanniának az Európai Unión belül, és azt is követeli Brüsszeltől, hogy rögzítsék, az EU több valutát párhuzamosan használó unió, és az euró nem az EU egységes valutája.