Kim Dzsong Un mini atomtöltetekkel dicsekszik

Legalábbis akkorákkal, amekkorákat már rá lehet szerelni egy rakétára.

Észak-Koreának megvan a képessége arra, hogy miniatürizálja atomfegyvereit – legalábbis Kim Dzsong Un rezsimje ezt jelentette be.

Elemzők és amerikai tisztviselők régóta gyanították, hogy az ázsiai sztálinista diktatúra rakétákra szerelhető atomtöltetek kifejlesztésén dolgozik, a bejelentést viszont szkeptikusan fogadták. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy Észak-Koreának ehhez meglenne a szükséges infrastruktúrája.

 Europress

Patrick Ventrell ugyanakkor kiemelte, hogy a rezsim olyan ballisztikus rakétákat fejleszt, melyek akár Amerikát, vagy annak szövetségeseit is elérhetik. Emiatt az Egyesült Államok a rakétavédelmi rendszerek megerősítése mellett azért is erőfeszítéseket tesz, hogy Észak-Koreát rávegyék a fegyverkezési egyezmények betartására.

A külvilág számára nehezen eldönthető, hogy hol tart az észak-koreai atomprogram: a fejlesztéseket sikerrel tartják titokban, időnként pedig propagandisztikus bejelentéseket tesznek „fényes sikerekről”, melyek valóságtartalma kétséges. Elemzők szerint ugyanakkor valószínű, hogy vannak olyan atomfegyvereik, melyek képesek elérni legalább Dél-Koreát és Japánt.

Címkék: észak-korea