Robbantások iraki síita mecseteknél, sokan meghaltak

Öngyilkos merénylők robbantották fel magukat két síita mecsetnél Irak északkeleti részén, az eddigi adatok szerint legalább huszonkét ember halálát okozva, közölték a hatóságok.

A legtöbb halálos áldozatot követelő merényletet Balad Ruz városában követték el, ahol egy merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor a pénteki ima után az emberek kijöttek az al-Zahra síita mecsetből. Ezután az odasereglett tömeg közepén egy másik támadó is működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A fővárostól mintegy 70 kilométerre fekvő városban végrehajtott terrortámadásban legkevesebb tizennyolc ember, köztük három rendőr meghalt, negyvenegy pedig megsebesült.

Ugyancsak pénteken az észak-iraki Kánaán nevű településen egy merénylő autójával a Husszein Imám mecsetből távozók közé hajtott, majd felrobbantotta a gépjárművét. Négy ember életét vesztette, tizennyolc megsebesült.

Név nélkül nyilatkozó egészségügyi források megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket. A merényletek elkövetését egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára.

Irakban mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai. A merényleteket gyakorta az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalja magára, amely tavaly június óta Észak- és Nyugat-Irak jelentős részét tartja ellenőrzése alatt.

Címkék: irakrobbantás