Amerikai titkokat akartak lopni az orosz hekkerek

Az érdekelte őket, mi lesz az Oroszország elleni szankciókkal. Nem sikerült megtudni.
Kapcsolódó cikkek

Az orosz kormányhoz köthető hekkerek megpróbáltak információkat szerezni az Oroszország elleni szankciós politikával kapcsolatos tárgyalásokról, kihasználva a Windows, illetve a Flash eddig nem ismert biztonsági réseit, írja a Bloomberg.

A lap szerint a hackertámadást április 13-án észlelte a FireEye amerikai szoftverbiztonsági vállalat. A kalóztámadás egy meg nem nevezett ország kormánya ellen irányult, amely egyeztet az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciós politikáról. A támadást sikerült meghiúsítani, még mielőtt a hackerek hozzáfértek volna az információkhoz.

A FireEye által APT 28-nak (Advanced Persistent Threat 28) nevezett hackercsoportot fejlett kibertámadásairól és a Sofacy néven ismert rosszindulatú szoftver használatáról ismert. A hackercsoportról először tavaly októberben írtak, mert valószínűleg az orosz kormány pénzeli őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov akkoriban tagadta ezt.

Április elején a CNN közölte, hogy orosz hackereknek sikerült feltörniük a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium számítógépes rendszerét, és fontos információkhoz hozzáférniük. Ben Rhodes, az Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának helyettes vezetője elismerte, hogy valóban történt támadás, de a hackerek szerinte nem hatoltak be a titkosított számítógépes hálózatba.