Újra a nagyszájú baletttáncos lett Chicago polgármestere

Megint megválasztották Obama volt kabinetfőnökét, Rahm Emanuelt.
Kapcsolódó cikkek

Kemény kampánycsaták után Chicago hivatalban lévő polgármesterét, Rahm Emanuelt választották újra kedden az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városának élére. Chicago a pénzügyi válság szélén táncol és erőszakos bűnügyektől szenved.

Rahm Emanuel, aki dollármilliókat költött televíziós és rádiós politikai hirdetésekre, a város választási bizottságának közlése szerint a voksok 55,5 százalékát szerezte meg a második fordulós szavazásban kihívójával, Jesus “Chuy” Garciával szemben, akire a választók 44,5 százaléka szavazott a közel végleges eredmények alapján, 44 százalékos részvételi arány mellett. Garcia elismerte vereségét, és telefonon gratulált Emanuelnek.

A két demokrata párti politikus hat héten át tartó kampányharca a Reuters hírügynökség beszámolója szerint jelképévé vált annak az országos megosztottságnak, amely a párt mérsékelt szárnya és gyengébb pénzügyi háttérrel rendelkező, progresszív szárnya között húzódik.

A chicagói születésű, 55 éves Rahm Emanuel, aki 2011 óta vezeti a Michigan tó partján fekvő, felhőkarcolóiról híres metropoliszt, már az 1992-ben megválasztott Bill Clinton elnöknek is egyik tanácsadója volt, Barack Obama 2008-as elnökké választása után pedig két évre a Fehér Ház kabinetfőnöke lett.

Bár az idei polgármester-választás februári, első fordulójában az öt jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta, nem tudta megszerezni a győzelemhez szükséges, több mint 50 százalékos támogatást.

Ellenfelei mindenekelőtt a város ötven állami iskolájának bezárásáért és az erőszakos bűncselekmények elharapódzása miatt támadták, valamint arrogáns modora kapcsán, ezért komoly erőfeszítéseket kellett tennie, hogy a róla kialakult negatív képet átfordítsa a választók szemében. Televíziós reklámjaiban Emanuel elismerte, hogy modora túl rámenősnek tűnhet, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Chicagóért küzd.

Második fordulós vetélytársát, Garciát azzal támadta, hogy nincs elképzelése arról, miként kezelje a város pénzügyi problémáit, köztük a költségvetésnek a növekvő nyugdíjkifizetések miatt jövőre várhatóan 1,2 milliárd dollárra (több mint 330 milliárd forint) emelkedő hiányát. Garcia politikai tanácsadója, Don Rose a kampányban azt vetette a hivatalban lévő demokrata polgármester szemére, hogy Emanuel maga sem rendelkezik olyan költségvetés tervekkel, amellyel kihúzhatná Chicagót “abból a pénzügyi gödörből, amelybe saját maga segítette bele” a várost.

Rahm Emanuel egyébként nem csak a nagyszájúságáról híres. Az egyetemen modern táncot és balettot is tanult.