Elrabolta gyerekeit az Iszlám Államnak

Egy Hollandiában élő csecsen nő magával vitte két gyerekét Szíriába úgy, hogy az apjuk nem járult hozzá ehhez - írja a BBC.
Kapcsolódó cikkek

A nyolcéves fiú és a hétéves lány esetleges elrablására már figyelmeztette a holland apa a hatóságokat, de családja háromnegyede így is el tudta hagyni az országot – hamis útlevelekkel a BBC tudósítása szerint. 

A 32 éves, nem nevesített csecsen nő korábban már elvált a férfitől, elutazása előtt Maastrichtban élt, de október óta nem látták őket. Úgy tudni, Belgiumból a görög fővárosba, Athénba repültek, majd a nő januárban felvette a kapcsolatot az anyjával, közölve velük, hogy az Iszlám Állam kvázi-fővárosában, Rakkában vannak.

A nyomozó hatóságok emberrablás miatt indítottak eljárást, nemzetközi elfogatóparancsot kiadva. Azt persze beismerték, ha a nő és gyermekei valóban átlépték a szír határt, akkor már keveset tudnak tenni az előkerítésükért.

Eddig körülbelül 200 olyan holland állampolgárról tudni, aki a korábbi Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) területére ment harcolni. Az európai harcosok összesített száma a 3000-et is meghaladhatja korábbi becslések szerint. Sokuk aztán hiába akarna visszajönni felhagyva a háborúval, őket dezertőrként kezeli az Iszlám Állam, de nem minden európai ország fogadja őket tárt karral, ha hazatérnek (a briteknél eljárás alá vonják őket, de Dániában visszaintergálják a társadalomba a volt ISIS-eseket).

Címkék: iszlám állam