Őrizetbe vették a román Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőjét

Kecske és káposzta esete – többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják a tisztségviselőt, aki ezek szerint maga sem feddhetetlen.

Hétfőn Bukarestben őrizetbe vették Horia Georgescut, a román Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőjét. Többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A Feddhetetlenségi Ügynökség maga is korrupcióellenes hatóság, melynek feladata a tisztségviselők vagyonosodásának és összeférhetetlenségének vizsgálata. Némileg menti a paradox helyzetet, hogy Georgescut nem ebben a tisztségében vádolták meg, hanem egy korábbi eset miatt, amikor az Ingatlanvagyon Visszaszolgáltatási Ügynökség kártérítési bizottságának tagja volt. A gyanú szerint tudatosan a piaci értéknél nagyobb kárpótlást ítélt meg olyan, a kommunizmus idején államosított ingatlanokért, melyeket nem lehetett természetben visszaszolgáltatni, ezzel kárt okozott az államnak.

Europress

Romániában évente háromszázezer embernek – helyi és országos képviselőknek, kormánytisztviselőknek, minisztereknek, hatósági tisztviselőknek, bíróknak – és házastársaiknak vagyonnyilatkozatot kell tenniük, melyben társasági részesedéseiket is kötelező feltüntetni. A Feddhetetlenségi Ügynökség ezeket a nyilatkozatokat vizsgálja, a hamis bevallások szigorú büntetőeljárást vonnak maguk után keleti szomszédunknál.

Címkék: Romániakorrupció