Atomot vihet a Krímre Moszkva

Oroszországnak joga van atomfegyvert állomásoztatni a félszigeten, akkor is, ha ezt Kijev nem ismeri el - közölte egy orosz külügyminisztériumi osztályvezető szerdán.
Kapcsolódó cikkek

Mihail Uljanov, a non-proliferációs és fegyverzet-ellenőrzési osztály vezetője egy moszkvai tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: “Oroszországnak természetesen joga van ahhoz, hogy a saját területén nukleáris fegyvert helyezzen el bármely régióban, ha ezt szükségesnek tartja”. Uljanov leszögezte, hogy Moszkva a Krím félszigetet Oroszország részének tekinti.

Nemrég leplezte le magát Putyin

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség közlése szerint az orosz külügyi tisztviselő azt is kijelentette, nincs tudomása arról, hogy ilyen fegyver lenne a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten, és atomfegyver elhelyezésével kapcsolatos tervekről sem tud semmit. “Elvileg azonban abból indulunk ki, hogy természetesen van erre jogunk, bár Kijev ezt természetesen másképp gondolja” – mondta.

Az ugyancsak állami kézben lévő Rosszija 1 orosz televízióban napok óta reklámozzák a Krím – Út hazafelé című dokumentumfilmet, amelyet a félsziget Ukrajnától történt elcsatolásának első évfordulójára időzítettek. Ebben Vlagyimir Putyin orosz államfő először beszélt a nyíltan arról, hogyan adott parancsot egy éve a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítására, és azt miként készítették elő.

Az orosz államfő tavaly egyebek között azzal indokolta a Krím elcsatolását: Oroszország nem engedhette meg, hogy a NATO a határáig terjeszkedjen.

Az Eho Moszkvi orosz rádió Mihail Uljanov kijelentésével kapcsolatban arra emlékeztetett: tavaly októberben amerikai republikánus kongresszusi képviselők egy csoportja azt követelte Barack Obama elnöktől, hogy Washington szakítson meg mindenfajta együttműködést Oroszországgal.

A törvényhozók arra hivatkoztak, hogy a birtokukban lévő adatok szerint az orosz hadsereg már tavaly augusztusban bombázó repülőgépeket és Iszkander típusú rakétavédelmi komplexumokat telepített a Krímbe. Ezek a fegyverzetek pedig atomtöltetek célba juttatására alkalmasak. Az amerikai kongresszusi képviselők szerint Oroszország ezzel közvetlenül fenyegeti egész Európát.

Az Eho Moszkvi azt is megjegyezte, hogy tavaly decemberben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, Oroszország atomfegyvert telepíthet a Krímbe.