Találkozót kértek a spanyol királytól a monarchia bírálói

A Podemos párt nyerheti az idei választást. Azt szeretnék, ha Spanyolország köztársasággá alakulna.

Találkozót kért VI. Fülöp királytól a spanyol Podemos párt, mely korábban élesen bírálta a monarchiát. Elmondták: azért szeretnének találkozni az uralkodóval, mert a közvélemény-kutatások szerint ők nyerhetik az év végi választást.

A királyi ház egyelőre nem reagált. Spanyolországban a király egyébként is távol tartja magát a pártpolitikától, a pártokkal pusztán protokolláris kapcsolatot tart fenn.

A radikális baloldali Podemos vezetője hétfőn egy interjúban elismerte: ha a király indulna a választáson, valószínűleg megnyerné azt, annyira népszerű. A demokráciának viszont jót tenne szerinte, ha az uralkodó nem öröklődés útján kerülne az állam élére, hanem azért, mert megszavazták. Ezért a párt alkotmányozó folyamatot akar indítani.

Ezúttal a pártvezető nem fogalmazott olyan élesen, mint tavaly, amikor azt mondta: a királyság idejétmúlt. Akkor más baloldali pártokkal közösen tüntetést is szerveztek, melyen népszavazás kiírását követelték arról a kérdésről, hogy Spanyolország köztársasággá alakuljon-e.