Gyilkosságot állapítottak meg az argentin ügyész ellen

Alberto Nisman egy pokolgépes merénylet eltussolásával gyanúsította meg az ország elnökét halála előtt.

Független orvosszakértői vizsgálat bizonyítja, hogy gyilkosság áldozata lett a januárban rejtélyes körülmények közt meghalt argentin ügyész. Alberto Nisman lakásán, ahol holtan találták, az elnökre és a külügyminiszterre kiadandó elfogatóparancs-tervezetre leltek.

Nisman azzal gyanúsította az elnököt, a tárcavezetőt és másokat, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe gátolták a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merénylet kivizsgálását. A támadásban 85-en haltak meg, a feltételezett elkövetők irániak.

Az ügy azután vált az argentin belpolitika központi témájává, hogy a nyomozást 2004 óta vezető Alberto Nismant holtan találták a lakásán egy nappal azelőtt, hogy a kongresszus meghallgatta volna. Fejlövés végzett vele, de nem volt tisztázott, hogy megölték-e vagy öngyilkos lett.

„Nem baleset volt. Nem öngyilkosság volt. Megölték” – mondta az ügyész volt felesége. Sandra Arroyo Salgado, aki egyébként bíró, a független szakértői jelentést beterjesztette a Buenos Aires-i ügyészség elé. A bíróság a múlt héten elutasította az elnök vád alá helyezését, az ügyészség viszont fellebbezett.