Olaszország is elismerné Palesztinát

Ennek azonban feltételéül szabják, hogy a palesztinok és Izrael folytassanak párbeszédet egymással és mondjanak le az erőszak alkalmazásáról.

Az olasz parlament alsóháza pénteken javasolta a kormánynak a palesztin állam elismerését, Izrael aggályainak és jogos érdekeinek figyelembevételével – tudósít az MTI. A 300 igen, 45 nem szavazattal és 59 tartózkodással elfogadott javaslat szerint a kormány azzal a feltétellel teheti meg ezt a lépést, hogy a palesztinok és Izrael párbeszédet folytatnak egymással, valamint a palesztinok lemondanak az erőszak alkalmazásáról.

Az indítványt a balközép Demokrata Párt kezdeményezésére fogadták el. A külügyminiszter kijelentette: a palesztinoknak joguk van saját államukhoz, mint ahogy Izraelnek is joga van ahhoz, hogy biztonságban éljen azokkal szemben is, akik tagadják a létezését.

Az indítvány megszavazásáért a palesztin és az izraeli nagykövetség is köszönetet mondott az olasz parlamentnek, a jobbközép ellenzéki Hajrá Olaszország Párt és az 5 Csillag Mozgalom viszont kaotikusnak és ellentmondásosnak nevezte a külpolitikai lépést.