“Jihadi John”: udvarias londoni fiúból lett az ISIS hentese

Mohammed Emwazit, az ISIS kegyetlen gyilkosát maszk nélkül mutatja be a DailyMail. A kuvaiti származású férfi nyugati neveltetést kapott.
Kapcsolódó cikkek

A DailyMail cikke szerint a Jihádi John néven elhíresült ISIS-terrorista – aki többet között Kendzsi Goto japán fotóriportert is kamerák előtt fejezte le – Kuvaitban született, hatéves korában, 1993-ban került Londonba. Akkoriban még csak néhány szót beszélt angolul, figyelmét leginkább a futball kötötte le. Szomszédai udvarias, halkszavú fiúként emlékeznek a későbbi szélsőségesre, aki jól teljesített az anglikán Szent Mária Magdolna Általános Iskolában. Osztályában ő volt az egyetlen muszlim tanuló.

Hogyan ölhetünk meg egy szörnyet?

A család eljárt mecsetbe, egymás között pedig arabul beszéltek, Mohammed azonban nyugati ruhákat hordott, népszerű lett brit osztálytársai körében. Hátborzongató csavar a történetben, hogy egy iskolai évkönyvben a 10 éves Mohamed kedvenc számítógépes játékaként a Duke Nukem: Time to kill-t (Duke Nukem: A gyilkolás ideje) nevezi meg, kedvenc könyve ekkoriban a Goosebumps gyermeksorozat Hogyan ölhetünk meg egy szörnyet? című része volt.

Mohammed Emwazi Fotó: DailyMail

A későbbi gyilkos 1993-ban érkezett Angliába, Nyugat-Londonban, egy önkormányzati lakásban kezdték nyugati életüket. A férfi apja taxisofőrként talált munkát, édesanyja pedig otthon maradt két húgával, akik ma 25, illetve 23 évesek. A család áttelepülése után még három gyermeket vállalt.

Egykori osztálytársak szerint  viszont Mohammed nem teljesített túl jól az iskolában, viszont rendkívül sportos volt, szerette a focit. Alkalmanként verekedésekbe keveredett, szívesen mutatta meg osztálytársainak az arab írásmódot.

Jihadi John az anglikán egyház általános iskolájában Forrás: DailyMail

Az általános iskola elvégzése után 1999-ben a fiatal a Quintin Kynaston Közösségi Akadémián folytatta tanulmányait. Itt került közelebb az iszlám valláshoz, amely öltözködésében is megjelent, a nyugati ruhákat felváltották a tradícionális arab viseletek. Tanulótársai és tanárai ebben az időszakban szorgalmas fiatalnak ismerték meg.

Viselkedése azután változott meg, hogy felvették a Westminster Egyetem számítástechnika szakára. A radikális iszlám számos híve összeköttetésben állt az intézménnyel, Mohammed pedig a befolyásuk alá került. Ekkoriban több mecsetben is felbukkant és együttműködött Bilal el-Berjawi-val, akit három éve egy drón-támadásban öltek meg Szomáliában.

Emwazi 2009-ben szerezte meg diplomáját, ezután Tanzániába utazott barátaival – a hivatalos szerveknek adott magyarázata szerint szafaira. A belépést megtagadták, a férfi Hollandiába repült, ahol bevallása szerint felhívta egy Nick nevű ügynök az MI5-től (angol titkosszolgálat), aki azzal gyanúsította: Szomáliába akart utazni, hogy csatlakozzon az Al Shabaab nevű militáns szervezethez. Emwazi tagadta a vádakat.

A férfi már ekkor a titkosszolgálatok látókörébe került. Ahogyan korábban megírtuk: régóta tudták, ki Jihadi John.

Címkék: isisjihadi john