Tízéves kislányt is megerőszakoltak a szudáni katonák

Tömeges nemi erőszakot követtek el Darfúrban az áldozatok családjának szeme láttára.

Az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát is kimerítheti az afrikai ország hadseregének tette. A szudáni katonák legkevesebb 221 nőt és lányt erőszakoltak meg Darfúr tartomány egyik falujában – írta jelentésében a Human Rights Watch emberi jogi szervezet.

A tömeges erőszak a tartomány északi részén fekvő Tabitban történt. A jogvédő csoport szemtanúkra hivatkozva készítette el vádiratát. A megbecstelenített lányok közt akadt tízéves is. Több asszonyt és lányt családtagjaik szeme láttára, többször is megerőszakoltak.

Több áldozat és tanú azt vallotta, hogy a szudáni kormány tisztviselői börtönnel és halállal fenyegették meg azokat, akik beszélni mernek a történtekről.

A szudáni hadsereg szóvivője alaptalannak nevezte a vádakat, azt mondta: ez csak nyomásgyakorlási kísérlet arra, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erői Darfúrban maradhassanak. A jogvédők ezzel szemben azonnali bejutási lehetőséget követelnek a faluba, ahová a katonák nem engedik be őket, hogy a helyszínen vizsgálódhassanak.