Elkezdődött a gépek lázadása

Álmában támadt egy nőre a saját robotporszívója: tűzoltóknak kellett megmenteniük.
Kapcsolódó cikkek

Messze vagyunk még attól, hogy valódi mesterséges intelligenciát hozzunk létre, ami sok tudós, és kutató szerint jelentene veszélyt az emberiségre. Emberek ellen forduló gépek eddig csak a 2001: Űrodüsszeia, vagy a Terminátor filmekhez hasonló sci-fikben fordultak elő, melyek után az ember kijön a moziból, vagy kikapcsolja otthoni készülékét, és arra gondol: micsoda marhaság.

Az apokalipszis azonban mindig valami jelentéktelennek tűnő aprósággal kezdődik, mint amilyen egy megvadult robotporszívó, amelyik Dél-Koreában csapott le. Egy hölgy, akinek a hatóságok nem adták ki a nevét, azért vette a készüléket, hogy könnyítsen mindennapjain, de valami egészen más történt – írja a The Guardian című brit lap.

 A changwoni tűzoltóság felvétele

Az 57 éves hölgy a padlóra heveredett le szunyókálni egyet: ezt az óvatlanságot használta ki a robot. A hölgy haját koszként azonosította, aktiválta magát magát, majd olyan erősen szívta magába a frizurát, hogy az asszony képtelen volt segítség nélkül szabadulni. A segélyhívót tárcsázta, és azonnali beavatkozást kért: tűzoltók és mentől érkeztek nagy erőkkel a megmentésére.

A hölgy végül súlyosabb sérülés nélkül úszta meg a kalandot, mindössze tíz hajtincsét vesztette el a támadásban. Arról azonban nincs információ, hogy mi lett a lázadó robot sorsa.

Az automata porszívókat 2002-ben dobta piacra az amerikai iRobot nevű cég, azóta több mit tízmillió szerkezetet adtak el. A fejlettebb típusok már nem csak arra képesek, hogy utasításra végigtakarítsák a padlót, hanem arra is, hogy ha koszt észlelnek, maguktól munkához lássanak, majd visszamásszanak töltőikre.