Kiröhögték az orosz külügyminisztert

Szergej Lavrov szerint jó lenne, ha a harcoló felek valamennyi nehézfegyvert eltávolítanának Ukrajnából, egyébként is Amerika a hibás.
Kapcsolódó cikkek

„Jó alap egy bizonyos fokú derűlátáshoz” – ezt mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombatra virradóra befejeződött tárgyalásairól a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Lavrov szerint Oroszország a „béke híve és örömmel látná, ha a harcoló felek valamennyi nehézfegyvert eltávolítanának a kelet-ukrajnai válsággócból”. Az ugyanakkor „felgyorsítaná Ukrajna tragédiáját”, ha a Nyugat „halált okozó fegyverekkel rakja tele az országot” – mondta.

Lavrov úgy véli, a válság gyökere abban van, hogy „az Egyesült Államok globális dominanciára törekszik”. Szerinte a tervezett rakétaelhárító rendszer is Washington európai fölényét biztosítaná, csakúgy, mint a NATO keleti bővítése. A miniszter azt mondta, a Nyugatnak el kell döntenie, hogy „Oroszországgal szemben, Oroszország nélkül vagy Oroszországgal együttműködve” alakítja tovább a nemzetközi biztonsági rendszert.

Lavrov szerint „a Nyugat közreműködött a Viktor Janukovics elleni puccs megszervezésében és végrehajtásában”, és támogatásával „nemzetiszocialista erők kerültek hatalomra Ukrajnában, akik országszerte etnikai tisztogatást folytatnak”.

A külügyminiszter szavait többször felhördüléssel, néha nevetéssel fogadta a közönség, melynek soraiban több tucat állam- és kormányfő, védelmi miniszter, valamint külügyminiszter foglalt helyet. „Örülök, hogy vannak, akik a jelenlegi helyzetben is jól érzik magukat” – jegyezte meg Lavrov.