Rossz példa lett Magyarország

Az Európai Unió országai közül egyedüliként kerültünk bele egy, a demokratikus értékek háttérbe szorulásáról szóló elemzésbe.
Kapcsolódó cikkek

Aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban – olvasható a demokrácia állapotát országonként vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civilszervezet szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentésében. Magyarország továbbra is a “szabad” kategóriában van, de az egyik szempontból eggyel rosszabb osztályzatot kapott, mint tavaly.

A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő dokumentum szerint 61 ország lett kevésbé szabad 2014-ben, miközben csak 31-ben javult a helyzet e téren. A terrorizmusnak pusztító hatása volt a Közel-Keleten és Nyugat-Afrikában, terrorcsoportok gyilkos támadásokat intéztek mind a biztonsági erők, mind civilek ellen, külföldieket ejtettek túszul, vallási kisebbségek tagjait ölték meg vagy tették rabszolgává.

Magyarország továbbra is a “szabad” kategóriában van, a polgári szabadságjogok terén megőrizte a tavalyi és tavalyelőtti 2-es osztályzatot, míg a politikai jogokat illetően egyet rontott, 2-est kapott a tavalyi 1-es, legjobb “jegy” után. (Az FH értékelési rendszerében az országok a két osztályzat 1 és 2,5 közötti átlaga esetén minősülnek szabadnak.) A dokumentum azzal indokolja a leminősítést, hogy a választási kampány kevés teret engedett a méltányos versenynek, nagyobb törvényhozási és más előnyöket adva a kormányzó pártnak. Idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, miszerint “egy demokráciának nem kell szükségképpen liberálisnak lennie”.

Oroszokkal és törökökkel “egy lapon”

Az FH “A demokrácia félretétele – Visszatérés a vasökölhöz” címmel közölt elemzésébe sem túl előkelő társaságba került Magyarország. Mint írják nyugtalanítóan nagy számú gazdaságilag erős, vagy regionálisan befolyásos ország lépett visszafelé a demokráciával kapcsolatban. Elsőként Oroszországot, Venezuelát, Egyiptomot és Törökországot sorolják. Magyarország is bekerült a felsorolásba, hangsúlyozva, hogy az Európai Unió tagállama, és hogy élesen visszacsúsztak a demokratikus normák nálunk, utalva arra, hogy ez a folyamat még 2010-ben kezdődőtt.

Nem ez az első negatív visszajelzés a magyar demokrácia helyzetérő: hat éve folyamatosan romlik Magyarország besorolása a Freedom House országjelentéseiben, lassan a konszolidált demokráciák csoportjából is kieshetünk – derült ki a szervezet 2014. júniusi tanulmányából.