Moszkva lehet Kim Dzsong Un első külföldi úticélja

Oroszország nagy várakozással tekint a diktátor látogatása elé.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán azt mondta, arra számítanak, hogy Kim Dzsong Un elfogadja a Kreml májusi meghívását. Ha ez így lesz, ez lesz az észak-koreai diktátor első külföldi látogatása azóta, hogy apja, Kim Dzsong Il halála után 2011-ben átvette a hatalmat – írja az International Business Times.

Az AP hírügynökségnek Lavrov azt mondta, hogy Kim első válasza pozitív volt. A diktátort – más állami vezetőkkel együtt – a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott győzelmének hetvenedik évfordulója alkalmából várják Moszkvába, a Vörös térre.

Észak-Koreából hivatalos kommentár még nem érkezett a meghívással kapcsolatban. Ez lehet az első alkalom, hogy egy észak-koreai vezető nem Kínában teszi első külföldi látogatását.

Az International Business Time felidézte, hogy Észak-Korea egyre inkább Oroszország felé közeledik, miközben Kínától való függőségét csökkenti, mivel már onnan is érték bírálatok az emberi jogsértések és az ország atomprogramja miatt. Oroszországnak amiatt is szüksége van Észak-Koreára, hogy területén keresztül földgázt exportálhasson Dél-Koreának.