Hazudott az észak-koreai szökevény

Szin Donghjok elismerte, hogy nem mondott mindenben igazat, de nem világos, hogy miben nem. Azzal vált ismertté, hogy ő az egyetlen, aki egy lágerben született és onnan sikerült megszöknie.

Az észak-koreai disszidens szökéséről és életéről egy amerikai újságíró írt nagy sikerű könyvet Menekülés a 14-es táborból címmel. A kötet megjelenése után Szin az egyik legismertebb disszidens lett. Most azonban Facebook-oldalán közölte, hogy az írásban megjelent sztorija lényeges részekben eltér a valóságtól, megpróbálta eltitkolni múltja egyes részeit. Sajnálkozását fejezte ki mindenkinek, aki bízott benne és azt is mondta, lehet, hogy befejezi az észak-koreai börtöntáborok bezárásáért folytatott kampányát – írja a HVG.hu.

Noh Szin nagy szerepet játszott az ENSZ azon törekvésében, hogy nemzetközi büntetőtörvényszék elé állítsák észak-Koreát, Michael Kirby, az emberiségellenes bűntetteket vizsgáló ENSZ-bizottság tagja leszögezte, hogy több száz szemtanútól érkeztek beszámolók, melyek megalapozottan bizonyítják az emberi jogok súlyos megsértését. Phenjan a büntetőtáborok létezését tagadja, ugyanakkor nem engedte meg, hogy az ENSZ-bizottság a helyszínen bizonyosodjon meg erről.

A Szin életéből könyvet író Blaine Harden közölte: felvette a kapcsolatot a férfival és felszólította, hogy fejtse ki, miben vezette őt félre. Úgy tudni, hogy az eredeti történettel szemben Szin nem a 14-es táborból szökött meg, hanem hatéves korában átvitték a 18-as számú, kevésbé brutális táborba és ott árulta el anyját és fivérét. Állítólag azt is felfedte, hogy szökése után Kínába menekült, de ott elfogták és visszaküldték Észak-Koreába.

Harden meggyőződött arról, hogy a könyv kulcselemei hitelesek, tehát Szin valóban büntetőtáborban született és nőtt fel, kényszermunkát kellett végeznie, éheztették, kínozták, feladta anyját és testvérét, akiket ezért kivégeztek és megszökött a táborból. Szin apja tavaly októberben egy Észak-Korea által kiadott videón igyekezett hitelteleníteni fiát. A disszidens szerint a hatóságok túszként használták apját, hogy elhallgattassák.