Nagy Fal épül az Iszlám Állam ellen

A szaúdiak ezer kilométeres akadályrendszerrel akarják távol tartani a dzsihádistákat.

Ezer kilométer hosszú falat épít iraki határán Szaúd-Arábia, hogy távol tartsa az Iszlám Állam harcosait, akik kijelentették: egyik fő céljuk a szaúdi területen fekvő Mekka és Medina elhódítása.

A védmű a jordán határ melletti észak-szaúdi várostól, Turaiftól a kuvaiti határral szomszédos keleti Hafal al-Batinig húzódna. Öt párhuzamos kerítést és negyven őrtornyot húznának fel, amit radarokkal és kamerákkal erősítenének meg.

A szaúdi Nagy Falat már a 2006-os iraki polgárháború idején tervezték, de csak múlt szeptemberben láttak hozzá a kivitelezéshez. Szükségességét az látszik igazolni, hogy a múlt héten az Iszlám Állam harcosai a határzónában intéztek támadást Szaúd-Arábia ellen, három határőr halálát okozva. Egy iraki biztonsági elemző szerint az Iszlám Állam a támadással világos üzenetet küldött Szaúd-Arábiának, miután az ország csatlakozott a dzsihádisták elleni nemzetközi koalícióhoz.

A szaúdi védmű jelentősége a kínai Nagy Falhoz fogható, annak modern megfelelője. Utóbbit több mint kétezer éve építették csaknem kilencezer kilométer hosszan az ellenségek távol tartására. Az Iszlám Állam a Nyugattal együttműködő Szaúd-Arábiát az iszlám árulójának tartja.