Koncentrációs táborba kerülnének a menekültek

Egy németországi önkormányzat óriási botrányt robbantott ki azzal, hogy egy egykori náci haláltábor barakkját jelölte ki a menedékkérők elszállásolására.

Menekültügyi szervezetek élesen kikeltek az ellen a terv ellen, hogy a Németországba érkező menekülteket egy volt koncentrációs tábor barakkjaiban szállásolnák el. Schwerte önkormányzata az egykoron a buchenwaldi haláltábor felügyelete alá tartozó épületet jelölte ki mintegy húsz menekült elhelyezésére. Az 1945-ben bezárt létesítménybe mintegy 700 munkást vezényeltek ki, akiknek vasúti karbantartással kellett foglalkozniuk.

Jogvédő szervezetek szerint az, hogy ilyen helyre kerülnének a menekültek, kifejezetten ízléstelen. A helyi önkormányzat szerint azonban a kijelölt épületben soha nem helyeztek el kényszermunkásokat – ott a harcokban megsebesült katonákat látták el, raktárnak használták és óvoda is működött benne.

Az EU-n belül Németországba érkezik a legtöbb menedékkérő, csak tavaly 200 ezer fő. Ebben a helyzetben az önkormányzatokra hárul a feladat, hogy ideiglenes elszállásolásukhoz helyet biztosítsanak – áll a BBC tudósításában.

Europress / AFP