Ukrajnában véget vetnek a kettős állampolgárságnak

Büntetéssel kell majd számolniuk azoknak, akik kettős állampolgárként lépik át Ukrajna és az EU határát.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ungvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Ukrajna alkotmánya világosan leszögezi, hogy nem lehet szó kettős állampolgárságról. „Mindenkinek tiszteletben kell tartania az ukrán törvényeket, minden kettős állampolgárnak tudnia kell, hogy le fogják leplezni, és meg fogják büntetni” – tette hozzá.

Klimkin elmondta, hogy hamarosan közös vámellenőrzést vezetnek be az ukrán-magyar határon, ez lehetetlenné teszi azt, hogy az ukrán vámellenőrzésnél az állampolgár az egyik ország útlevelát, az európai oldalon pedig egy másikét mutassa fel.

A külügyminiszter egyébként Mária Terézia szobrának felavatásán vett részt, ahol hangsúlyozta az ország európai elkötelezettségét és példaként említette Kárpátalját, ahol évszázadok óta békében élnek különböző nemzetiségek és felekezetek. A rendezvény ukrán és magyar nyelven zajlott. A miniszter hangsúlyozta, hogy törekednek rá, hogy a kárpátaljai tolerancia egész Ukrajnában általánossá váljon és a megye legyen az ország európai integrációjának éllovasa. Közölte, hogy Kijev eltökélt szándéka, hogy eltűnjenek a határok Ukrajna és az Európai Unió között, valamint a visegrádi négyek visegrádi ötökké bővülhessen Ukrajna csatlakozásával.