Emberi jogok megsértése miatt elmeszelték Oroszországot

Egy negyedórás, százfős spontán menetet szétvertek, két aktivistát önkényesen és törvénytelenül tartottak fogva.

Aránytalanul intézkedtek az orosz hatóságok két ellenzéki aktivista ellen, megsértve ezzel a nemzetközi egyezményben rögzített emberi jogaikat – állapította meg csütörtöki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ha az ítélet jogerőssé válik, az aktivisták fejenként 8 millió forintnyi összegű kártérítést kaphatnak az orosz államtól.

Alekszej Navalnij és Ilja Jasin egy engedélyezett tüntetésen vettek részt három éve, amit a tiltakozók szerint elcsalt parlamenti választás miatt szerveztek. A hatóságok álláspontja szerint Jasin biztatta a tiltakozókat, hogy vonuljanak a választási bizottság épületéhez. A tüntetők vonulás közben akadályozták a forgalmat és nem tettek eleget a rendőri felszólításnak, hogy hagyják el a helyszínt. Az ellenszegülés miatt a két aktivistát 15 nap elzárásra ítélték.

 AFP / Nyikita Svecov

Az első éjszakán olyan zárkában tartották őket fogva, ahol ágy és WC sem volt, sokáig enni sem kaptak. Az elfogásukról készült videofelvételt nem mutatták be a bíróságon, tanúikat pedig nem hallgatták meg.

A bíróság szerint a spontán menet biztosítása nem okozhatott volna gondot a rendőröknek, az erőszakos feloszlatás aránytalan intézkedés volt. Kifogásolták, hogy az őrizetbe vételről nem készült azonnal jegyzőkönyv, csak órákkal később egy másik rendőrőrsön, ahova elvitték őket, ezt a késlekedést pedig semmivel nem tudták megindokolni a hatóságok.

Kiemelték, hogy az orosz törvényszék kifejezetten elismerte, hogy azért szabott ki büntetést Navalnijra és Jasinra, mert kormányellenes szlogeneket kiabáltak. A tisztességes eljáráshoz való jog pedig sérült, mert a rendőrök tanúvallomásán kívül más bizonyítékot nem voltak hajlandóak figyelembe venni.