Fiatal lányokkal ölnek a terroristák

Legalább hetvenöt ember vesztette életét Nigéria északkeleti részén különböző fegyveres támadásokban, a merénylők között fiatal lányok is voltak - közölték kedden helyi tisztségviselők.
Kapcsolódó cikkek

Az előző napi támadásokról szóló hatósági tájékoztatás szerint Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban két fiatal lány robbantotta fel magát egy zsúfolt piactéren. Egészségügyi források szerint a detonáció legalább tizenhat emberrel végzett. Az előző kedden ugyanezen a piacon hajtottak végre öngyilkos merényletet tizenéves lányok, akkor több mint hetvenen vesztették életüket.

Ugyancsak hétfőn a Boko Haram iszlamista terrorszervezet csapott össze a biztonsági erőkkel a szomszédos Yobe állam székhelyén, Damaturuban. A harcokban harminchárom rendőr, hat katona és a szélsőséges milícia húsz tagja halt meg. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább fog emelkedni, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak.

Egy hét alatt csaknem 250 halálos áldozat

A radikálisok hétfő hajnalban támadták meg a várost, a hadseregnek azonban heves harcok után végül sikerült visszavernie az ostromot. Az akcióban a légierő egyik vadászgépe és helikoptere is részt vett. A fegyveresek több épületet felrobbantottak, köztük egy egyetem és egy kórház létesítményeit. Két orvost megöltek, hármat pedig elraboltak az egészségügyi intézmény tájékoztatása szerint. A hatóságok 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el Damaturuban, hogy a katonák átfésülhessék a várost.

Az elmúlt egy hét alatt legkevesebb 247-en haltak meg terrorcselekmények következtében az Afrika legnagyobb kőolajtermelőjének számító ország északi részén.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A Chibokból elrabolt lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.