Nagyon megértőek velünk szemben az oroszok

Megértik például, hogy Magyarország NATO- és EU-tagként teljesíti kötelezettségeit, ezt mondta az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov Moszkvában tárgyalt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. A találkozón a magyar tárcavezető Oroszország és az Európai Unió „pragmatikus együttműködésének” újjáépítését szorgalmazta.

Lavrov megállapította, hogy Magyarország soha nem keltett oroszellenes hangulatot, vagy „nem erőltetett ilyen megközelítést” más tagállamokra a NATO-ban és az Európai Unióban, így az oroszok szerint „felelősségteljesen viselkedő állam” vagyunk és ezt nagyra értékelik, mint ahogy azt is, hogy megerősítettük elkötelezettségünket a Déli Áramlat gázvezeték megépítésére.

 MTI

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra, amely rendkívül fontos szerepet kap Közép-Európa energiaellátásában.

A miniszterek kitértek az ukrán válság kérdésére is, Lavrov azt mondta, Ukrajnának meg kell tartania blokkon kívüli státuszát, ezt törvénybe is kellene foglalniuk. Szerinte a jelenlegi ukrán hatalom képviselői, akik a NATO-csatlakozást szorgalmazzák, „erőszakkal akarják megoldani Délkelet-Ukrajna gondjait és Oroszországgal mint fő ellenséggel harcolni”.

Szijjártó ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy minden félnek be kell tartania a minszki tűzszüneti megállapodást és kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Ukrajna területi egységének és szuverenitásának.