Neonácikat gúnyol egy német falu

Wunsiedel lakói nagyon unják már, hogy időnként ellepik a falujukat, a Rudolf Hess sírjához masírozó nácik. Úgy döntöttek majmot csinálnak belőlük.
Kapcsolódó cikkek

Csak jönnek, és jönnek, évről évre, akármi történjék. Az 1990-es évek elejétől rendszeresen neonácik szállnak meg egy békés falut Németország egyik keleti csücskében. Wunsiedel azért vált zarándokhellyé, mert itt temették el Rudolf Hess, náci vezért, Hitler helyettesét – írja a Ynet News.

Hess 1987. augusztus 17-én halt meg egy berlini börtönben, holttestét az alig ezerlelkes faluban temették el. A német újraegyesítést követő években, Hess halálának évfordulóján egyre népesebb emléktúrák szerveződtek a sírhoz. Aztán novemberben is, amikor a náci Németországban a mozgalom mártírjaira emlékeztek.

A neonáci felvonulásokat 1991-ben törvénnyel tiltották be Németországban, ez után hosszú évekig nyugalom volt, de 2001-ben egy bírósági döntés nyomán ismét legálissá váltak megemlékezések. A neonácik pedig özönleni kezdtek Wunsiedelbe: 2004-ben, Európa minden tájáról 4500-an érkeztek az apró faluba. A helyiek a náci párt ingeinek színére utalva, a “Wunsiedel ist bunt, nicht braun” (Wunsiedel sokszínű, nem barna) jelszóval szerveztek ellendemonstrációt: a falu épületeit, és fáit szivárványszínű zászlók, és díszek borították.

A falusiak minden alkalommal megpróbálták megakadályozni a masírozást, de nem sokra mentek az erőfeszítéseikkel. A neonácikat az sem tántorította el, hogy a család egyetértésével Hess maradványit 2011-ben exhumálták, elhamvasztották, majd a tengerbe szórták.

Idén ezért úgy döntöttek Wunsiedelben, hogy nem veszik többé komolyan az újnácikat, hanem gúnyt űznek belőlük. Először is a helyi vállalkozások minden mérföld után, amit a nácik lemasíroztak tíz euró támogatást adtak az Exit nevű alapítványnak, ami azokon segít, akik el akarják hagyni a neonácik mozgalmának zárt világát. Aztán kifejezettem bíztatták a vonulásra hívatlan vendégeiket: az útjukat minden oldalról vicces, a harmadik birodalmat gúnyoló szövegekkel teleírt molinók díszítették.

„Nemzeti és bőkezű” – állt az egyik drapérián, majd rögtön mellette egy „Mein Mampf” (az én ételem) felirat alatt banánnal kínálták a nácikat. A felvonulás során többször is megköszönték a résztvevőknek, hogy menetükkel támogatják a kilépni vágyó újnácik ügyét, majd a végén még arról is tájékoztatták őket, hogy 10 ezer eurót sikerült gyűjteniük az Exit alapítványnak.