Pert nyert a volt köztévés Strasbourgban

Matúz Gábort azért rúgták ki tíz éve, mert belső információkat hozott nyilvánosságra. Két másik magyar ügyben is döntött kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Matúz Gábor, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője azért követelt kártérítést, mert szerinte elbocsátásának módja sértette a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. Matúzt 2004-ben arra hivatkozva küldték el, hogy megsértette munkaszerződését, mely előírta, hogy nem hozhat nyilvánosságra olyan információt, melyhez munkavégzés közben jut és hátrányt okoz munkáltatójának. A műsorvezető korábban azt állította, hogy cenzúrázták munkáját, mert a tévé kulturális igazgatója nem engedett adásba bizonyos interjúrészleteket. Az ügyben folyt belső levelezést azután egy könyvben hozta nyilvánosságra. A bírák Matúznak adtak igazat, másfél millió forintnyi vagyoni és nem vagyoni jellegű kártérítést ítéltek meg számára és mintegy 440 ezer forint költség megtérítésére kötelezték a magyar államot.

Egy másik ügyben az MNV korábbi jogtanácsosának, Császy Zsoltnak adott igazat az emberi jogi bíróság, miután arra hivatkozott, hogy a magyar hatóságok megsértették a családi és magánélethez való jogát. Császyt 2010-ben előállították és hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt kihallgatták, ezután pedig nem engedték el mostohaanyja temetésére. Császy mintegy 900 ezer forint kártérítést kaphat, az államnak csaknem félmillió forint perköltséget kell megtérítenie.

A harmadik ügyben egy nő közel 1,2 millió forint kártérítést kapott. Csempészet miatt első fokon elítélték, mert az Egyesült Államokból Magyarországra látogatva nem vámoltatta el laptopját. Szerinte sérült a magántulajdonát megillető védelem és az ahhoz fűződő joga, hogy a hatóságok az ügyét ésszerű időn belül rendezzék, mivel az ellene zajló eljárást öt évvel később szüntették meg. A bíróság egyetértett állításaival – írja az MTI.