Késhet az Európai Bizottság indulása

Fennáll a veszélye, hogy nem tud hivatalba lépni a Jean-Claude Juncker vezette testület a tagokról szóló vita miatt.

A biztosok listáját Juncker szeptember elején terjesztette a tagállamok képviselőit tömörítő tanács elé, ami azt jóváhagyta, kijelölve ezzel a leendő biztosokat. A tényleges kinevezés előtt azonban az Európai Parlamentnek is szavaznia kell a testületről. Az Európai Parlament egyes biztosokat nem utasíthat el, az egész bizottságról egyben kell dönteni.

Miután szerdán az EP illetékes bizottságai úgy döntöttek, hogy az energiaunióért felelős alelnöknek jelölt Alenka Bratusek nem alkalmas uniós biztosnak, Juncker szóvivője, Margarítisz Szkínász úgy értékelte a helyzetet, hogy a labda továbbra is a parlamentnél pattog – a meghallgatásokat a bizottsági elnököknek, majd az elnökök konferenciájának kell hivatalosan értékelni, ez pedig csak jövő héten várható.

Az MTI diplomáciai forrásai szerint van mód arra, hogy a tanács módosítsa a biztosok listáját, ha Juncker a szlovén kormánnyal egyeztetve javaslatot tesz erre, bár Szkínász többszöri újságírói kérdésre azt mondta, hogy a módosítás jogilag nem értelmezhető ebben a helyzetben. Az EP hivatalos állásfoglalásának hiányában viszont Juncker egyelőre arra sem lát okot, hogy változtasson a tárcák elosztásán.

Az Európai Bizottság elnöke Navracsics Tibor meghallgatásának kimenetelével is elégedett – mondta Szkínász. A magyar biztost az uniós biztosi posztra alkalmasnak tartják, de nem támogatják, hogy az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgárságért felelős tárcát kapja meg.