„A háború háború, de valahogy akkor is muszáj sminkelnem”

Nők is részt vesznek az ukrajnai harcokban, mindkét oldalon. Azt gondolják, hogy az igazi férfi az, aki fegyvert ragad és nem a városban üldögél sörözve.

Mielőtt Kelet-Ukrajnában kitörtek a harcok, Irina egy kaszinóban dolgozott és álmában sem gondolta volna, hogy egyszer fegyvert fog. Most az életével játszik – írja a Reuters.

Irinát a harcosok Gajka (Bigyó) becenéven ismerik. A szakadárok oldalán küzd az ukrán kormányerők ellen. Kőkemény dolgok történtek vele, de nem bánta meg – mondta a Reutersnek. „A rossz emlékek eltűnnek. Próbáljuk a dolgok pozitív oldalát nézni, sok barát vesz körül, a háború közelebb hozza az embereket egymáshoz” – nyilatkozta.

Irina egysége Donyeck határában állomásozik. Rajta kívül még öt nő van a csapatban, három orvos, egy harcos és egy felderítő.

„Voltak kétségeim, mielőtt nőket is az egységbe engedtem” – mondta Gajka parancsnoka. „De most már jobban bízok bennük, mint a férfiakban. A nők nem isznak, a férfiak állapota miatt viszont néha komolyan aggódom, amikor visszajönnek a pihenőről” – tette hozzá.

„A háború háború, de valahogy akkor is muszáj sminkelnem” – mondta Gajka, miközben szobája felé mutatott, ahol kozmetikumok sorakoztak az ablakpárkányon.

Az ukrán kormány oldalán is harcolnak nők. Egy huszonegy éves nő, Aljona elmondta, hogy a kijevi tüntetések után csatlakozott a harcokhoz. Először a Nemzeti Gárdába lépett be, de ott csak útellenőrzés volt a feladata, ő viszont harcolni akart, így került a Saktar zászlóaljba.

Mindkét oldalon azt mondták, hogy a férfiak egyenlőként kezelik őket, bár néha előzékenyebbek velük. Azokat a férfiakat viszont nem nézik sokba, akik nem fegyverkeztek fel. „Az igazi férfiak harcolnak. Akik csak a városban üldögélnek sörözgetve, azok szégyellhetik magukat” – mondta Gajka.

Címkék: háborúukrajna