Lecsapott a tájfun Japán legnagyobb szigetére

Honsú szigetét is elérte a Fanfon nevű tájfun, ami most Tokió felé tart. A szélviharnak eddig négy halálos áldozata van.
Kapcsolódó cikkek

Az idei szezon 18. tájfunja Hamamacu városa mellett, Tokiótól mintegy 200 kilométerre délnyugatra érte el Honsút, heves esőzéssel és óránként 180 kilométeres sebességű széllökésekkel – írja az MTI..

A tájfun miatt több mint 600 repülőjáratot töröltek, leállították a nagy sebességű Sinkanzen vonatok Tokió és Nagoja közötti járatait, és felfüggesztették a kutatást az Ontake tűzhányó legalább 51 halálos áldozatot követelő múlt szombati kitörésének további áldozatai után. A meteorológiai ügynökség különleges riasztást adott ki főleg az ország központi és nyugati részeire a fenyegető földcsuszamlások, árvizek, valamint az erős hullámverés és a szakadó eső miatt, s a hatóságok mintegy 300 ezer embernek ajánlották, hogy hagyják el lakóhelyüket és vonuljanak biztonságosabb helyre.

A déli Okinava szigetén a vihar által felkorbácsolt, helyenként 12 méter magas hullámok vasárnap délután elsöpörtek három, a tengerparton fényképező amerikai katonát. Egyikük holttestét azóta megtalálták, két társának nyoma veszett. Ugyancsak eltűntként tartanak számon egy 21 éves szörfözőt, akit Fudzsiszava közelében, Tokiótól délnyugatra nyeltek el a hullámok.

A Fanfon tájfun sorrendben a 18. trópusi ciklon, amelyik ebben a szezonban a Csendes-óceánon kialakult. Elnevezése lao nyelven fenevadat jelent. Mielőtt Japán középső részére lecsapott, a hatalmas víztölcsér végigsöpört már az ország egy nagy részén. Országszerte mindazonáltal egyelőre csak kilenc ember sérülését okozta a Fanfon tájfun.

Címkék: japántájfun