Lehet, hogy lassan hozzánk is ellátogat az Ebola

75 százalék az esély arra, hogy Franciaországban három héten belül megjelenik a vírus és 50 százalék arra, hogy Nagy-Britanniában is.

A légiforgalmi adatokat vetették össze a vírus terjedési mintázataival kutatók, ez alapján mérték fel a kockázatot. Még ha például 80 százalékkal csökkenne is a légiforgalom amiatt, hogy a kockázat miatt a légitársaságok leállítják járataikat, Franciaországba akkor is 25, Nagy-Britanniába pedig 15 százalék eséllyel jutna el a vírus.

Európában valószínűleg Franciaországba fog a leghamarabb eljutni az Ebola, mert mindhárom fertőzött afrikai ország – Guinea, Sierra Leone és Libéria – francia ajkú, a londoni Heathrow pedig a világ egyik legnagyobb közlekedési csomópontja, ezért szintén nagy kockázatnak van kitéve.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete ugyanakkor nem fogalmazott meg javaslatot a repülőjáratok ritkítására. Alex Vespignani, a bostoni egyetem biológiai rendszerek modellezésével foglalkozó laboratóriumának professzora, a kutatás vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy a lista nem azt állítja fel, hogy milyen sorrendben fertőződnek majd az európai országok, csak a lehetőséget tárja fel. „Az egész azon múlik, hogy kinek mekkora szerencséje van” – mondta a professzor.

A fertőzés terjedéséhez hozzájárul, hogy a vírus lappangási ideje három hét, tehát aki elkapja az Ebolát, az hosszú ideig nem is tud arról, hogy megfertőződött. Ez történt Thomas Eric Duncannel is Amerikában – miután az Egyesült Államokba repült, napokig fogalma sem volt róla, hogy meg fog betegedni. A kutatók szerint ezek miatt az Ebola nem csupán Afrika problémája, de azért azt is hozzátették, hogy Európában a nyugat-afrikai városoknál jobb higiéniai körülmények közt élünk, ezért nem valószínű, hogy hosszú fertőzési láncok kialakulhatnának.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Címkék: ebola