Tüntetésre buzdított Merkel

A kancellár szerint nincs helye Németországban antiszemitizmusnak.

Az antiszemitizmus elleni jövő heti tüntetésen való részvételre buzdította a németeket Angela Merkel. A német kancellár szokásos heti üzenetében kijelentette, ő és a kormánya mindent megtesz azért, hogy a zsidóellenességnek “esélye se legyen” Németországban, ahol aggodalmat keltett, hogy a gázai övezeti izraeli offenzíva elleni közelmúltbeli tüntetések antiszemita felhangot kaptak.

Júliusban gyújtópalackos támadás ért egy zsinagógát a nyugat-németországi Wuppertalban, Berlinben pedig megvertek az utcán egy kipát viselő férfit. 75 évvel a második világháború és a holokauszt után változatlanul kiemelkedő fontosságú, hogy a németországi zsidók biztonságban érezzék magukat – hangsúlyozta a kancellár. Merkel aggodalmának adott hangot amiatt, hogy zsidó intézmények rendőrségi védelemre szorulnak Németországban. “Határozottan üldöznünk kell az antiszemitizmus minden jelét” – jelentette ki.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa a jövő vasárnapra tüntetést hirdetett meg Berlinbe a Brandenburgi kapuhoz az antiszemitizmus ellen. “Remélhetőleg a lehető legtöbb ember lesz ott, hogy megmutassuk: mindenkit, aki itt él, megvédünk” – mondta Merkel, majd üdvözölte, hogy a második világháború óta ismét felvirágzott a zsidó kultúra Németországon. 1933-ban, a nácik hatalomra jutásakor mintegy félmillió főt tett ki a németországi zsidóság létszáma. A második világháború végére a tömeges gyilkosságok és a kivándorlás következtében számuk nagyjából 30 ezerre csökkent. Ma mintegy kétszázezer főt számlál a németországi zsidó közösség.

Címkék: angela merkel