Türelemre intik Irán vallási vezetőit az internettel szemben

Támadják a technikai újdonságokat a befolyásos keményvonalas vezetők Iránban – írja az MTI.

Haszan Róháni elnök hétfőn vallási vezetőkkel tartott megbeszélésén azt mondta, hogy az internet fontos eszköz a diákok és tudósok törekvéseihez, hogy új tudásra tegyenek szert. „A mai világban aki nem ismeri és nem használja az internetet, nemhogy szakértőnek, még diáknak sem alkalmas” – mondta Róháni, hozzátéve, hogy nem lehet elzárni a világot a fiatalok elől.

 Haszan Róháni. Fotó: Anadolu Agency

A mérsékelt politikusnak számító Róháni tavalyi megválasztása után azt ígérte, szélesíteni fogja a média és az internet szabadságát, de a keményvonalasok ellenállásába ütközött, akik még a szélessávú mobilinternet kiépítését is ellenezték arra hivatkozva, hogy az lehetőséget ad erkölcstelen képek továbbítására. A teheráni kormány végül az elmúlt hetekben engedélyezte a távközlési cégeknek a szolgáltatás bevezetését.

2009-ben az elnökválasztás után zajló tüntetésekre válaszul az iráni hatóságok betiltották az internetes közösségi hálózatokat, egyebek mellett a Facebookot és a Youtube-ot is, amit persze kerülőutakon kijátszanak az internetezők.